30-дневно предизвикателство на Менталико

Което трайно ще подобри живота ти и ще те направи психично силна и щастлива личност

Стани по-привликателна личност

Придобий щастие и добри навици

Все повече самочувствие

Здраве и пълноценен живот

Нека предизвикателството започне

  Сподели във Facebook

Ден 1

1. Купи си дебела хубава тетрадка от книжарницата и химикал.
2. Създай си профил в Менталико и го разгледай. Виж първото си упражнение в секция „Моите суперсили“ и опитай да го направиш.
3. В „Моят съветник“ прочети какво ти казва съветникът ти.
4. Напиши в новата си тетрадка кратък план за утрешния ден. Дори и тривиални неща.

Можеш да споделяш какво си направил всеки ден във Фейсбук с хештаг #Менталико

Ден 2

1. Отвори тетрадката си и си припомни плана за деня от вчера. Запиши си какво не си успял да направиш и защо.
2. Влез в профила си в Менталико и в „Моят съветник“ прочети какво ти казва съветникът ти.
3. Довърши първото си упражнение в „Моите суперсили".
4. В края на деня запиши в тетрадката си какво те е притеснявало днес, тревогите си и всичко, каквото ти хрумне.
5. След това запиши кратък план за утре.

Ден 3

1. Отвори тетрадката си и си припомни плана за деня от вчера. Запиши си какво не си успял да направиш и защо.
2. Влез в профила си в Менталико и в „Моят съветник"прочети какво ти казва съветникът ти.
3. Обади се на някой, с когото не си се срещал от дълго време и си поговорете.
4. В края на деня запиши в дневника мислите си и емоциите си от деня.
5. Направи кратък план за утре.

Ден 4

1. Прегледай плана си от вчера.
2. Следи съветника си и продължавай с упражненията всеки ден. Менталко ще ти даде близо 100 упражнения за една година.
3. Обещай си три хубави неща. Сам пред себе си. Каквото и да е. Запиши ги в дневника си.

Ден 5

Направи план за следващия месец за среща с максимално много приятели. Имена и възможни дати. Запиши в дневника си.
Напиши и емоциите си и мислите от деня.

Ден 6

Започни да си създаваш навици за сън. Трябва да си лягаш всяка нощ по едно и също време по възможност и да ставаш сутрин по едно и също време. Опитвай да спиш около 7 часа на нощ. Избери си час за лягане и за ставане.

Ден 7

Обади се на всички членове от семейството си и поговорете. Сподели всичко с тях каквото те вълнува. Запиши в дневника емоциите си, мислите си, тревогите си. Продължавай да правиш планове за утре и да разглеждаш миналите планове и какво не си свършил.

Ден 8

Не забравяй да правиш упражненията си в Менталико и да четеш съветите на съветника си. Запиши в дневника си какви хубави неща би искал да направиш през следващата седмица, каквито и да са те. Запиши емоциите и мислите от деня.

Ден 9

Прочети целия си дневник досега.

Ден 10

Направи разбор на изминалите 9 дни. Направи ли всичко? Доволен ли си от себе си? Запиши коментари в дневника си.

Ден 11

Опиши в дневника си здравословното си състояние. Помисли и записвай детайлно всичко.

Ден 12

Намери материали в интернет за Омега 3 и с какво ти помага за здравето.

Ден 13

Запиши в дневника си своите страхове. Всичко каквото ти хрумне. Запиши слабостите си, негативните ти черти, кое не харесваш в себе си.

Ден 14

Припомни си Ден 4 от предизвикателството и потърси в дневника си трите хубави неща, които си обеща. Направи ли ги? Ако не, защо? Започвай да ги изпълняваш!

Ден 15

Помисли за хранителните си навици и за храната, която консумираш, както и напитките. Колко си довелен от храненето си по скалата от 1 до 10? Колко здравословно се храниш според теб от 1 до 10. Запиши в дневника си.

Ден 16

Потърси информация в интернет за магнезия и с какво ти помага за здравето. Оцени физическото си състояние от 1 до 10. Знаеш ли, че високата физическа активност произвежда хормони на щастието? Планирай в живота си занапред редовно потене.

Ден 17

Включвай в храната си съставките магнезии, Омега 3, Омега 6 и 9, калии, триптофан, фолиева киселина, витамин D, всички B витамини. Не прави като хората, които отиват в аптеката и си купуват цял комплект витамини и минерали и без да знаят защо ги пият. Нямаш идея какво ти причиняват синтетичните витамини! Спри мързела си, започвай да търсиш естествена храна и продукти! Отделяй време и се образовай!

Ден 18

Колко социален си по скалата от 1 до 10? Направи си сам оценка. Запиши в дневника си! От утре опитай да качиш още една точка!

Ден 19

Планирай бъдещето си! Близкото и далечното. Напиши в дневника си всичко, което ти дойде на ум!

Ден 20

Обади се на близки хора, които не си чувал скоро. По възможност се вижте или организирай среща.

Ден 21

Днес ще се изпотиш задължително. Тренирай поне 30 минути в домашни условия или в зала, сам или с група.

Ден 22

Помисли за личност, която е твой идол за зрялост, съвършенство, ерудираност, пълноценен и качествен живот. Личност, която е пример за подръжание на всички. Някой, който е адекватен във всяка ситуация и перфектен във всички аспекти от живота. Нека бъде от истинското ти обкръжение. Сети ли се за такъв човек? Ако не, жалко за теб и за хората около теб. Не унивай! Един ден ти ще бъдеш тази личност. Помисли за нещата, които трябва да направиш стъпка по стъпка, за да се превърнеш в тази личност. Запиши всичко в дневника си.

Ден 23

Угоди си за нещо, което много ще харесаш. Купи си нещо, отиди някъде или направи нещо, което ще ти донесе много хубави емоции.

Ден 24

Мързелувай днес и си почивай. Но не забравяй да си правиш упражненията в Менталико, да четеш съветите си, да попълваш позитивния си дневник.

Ден 25

Днес отказвай на хора, ако имаш възможност. Казвай "Не" за ситуации, които не искаш, не харесваш. Отказвай разговори, въпроси, молби. Тренирай НЕ днес.

Ден 26

Днес предлагай помощ на хора около теб. В работата предложи помощ на колега, вкъщи, сред познати. Ако е нужно обади се на приятели, поговорете и ги попитай имат ли нужда от помощ за нещо? Не само обещавай и предлагай, а давай своята подкрепа и помощ.

Ден 27

Обещай си още неща за бъдещето. Напиши ги в дневника си. Припомни си старите обещания. Прочети плановете си за бъдещето си. Помисли как ще започнеш да ги изпълняваш.

Ден 28

Помисли и дай оценка дали си започнал да се храниш по-добре, дали имаш планове за подобряване на хранителните си навици, за физическото си здраве и активност. Ако отговорите ти са ДА, радвай се. Ако са не, помисли защо. Кое те спира? Мързел, страх, липса на самоувереност, пристрастеност към досегашния ти начин на живот? Ставаш ли по-социален? Ако не, защо? Опиши всичко в дневника си.

Ден 29

Направихме списък с човешки емоции и чувства, които можеш да изпитваш. Прочети ги внимателно: любов, привличане, сексуална възбуда, радост, еуфория, плам, задоволство, гордост, оптимизъм, благодарност, надежда, вяра, смелост, възхищение, откровеност, удовлетворение, облекчение, гняв, раздразнителност, неудовлетвореност, неприязън, отвращение, завист, гордост, алчност, скъперничество, страдание, разочарование, срам, пренебрегване, страх, паника, нервност, щастие, тревога.

Колко от тях изпитваш? Можеш ли кажеш, че си изпитвал всички? Можеш ли да назоваваш емоциите и чувствата, когато ги изпитваш на момента? Колко от тези емоции можеш да изпитваш или за теб живота е „гаден“ или „хубав“. Помисли дали умееш да изпитваш нюансите на емоциите и на настроенията си. Започни да се учиш на целия букет, вместо да живееш само с „хубаво“ и „гадно“.

Ден 30

Празнувай! Събери хора, похвали се, че си минал предизвикателството. Продължавай с твоя профил в Менталико всеки ден.
Personal skills path exercises

Създай напълно нов живот за себе си и изгради твоята перфектна личност и бъдеще